Hoppträning hemma
Idag så var Stenkyrka kaninhoppares hoppträning hemma hos mig. Det kom lite folk och kaniner.. Trevligt, trevligt!
Jag hoppade först med Tyra. Och hon var som vanligt lite slö och lite lat. Till en början tog hon sig motvilligt över hindrena, men sedan gick det iaf lite bättre. Hon hoppade ett stort maxat medelsvår-hinder men utan någon som helst marginal, hon trampade på den sista bomen men rev konstigt nog inte...
Sedan var det Eds tur att hoppa. Det var verkligen fart på honom idag! Han sprang en hel del. Jag tränade krok med honom (lätthöjd) och han var ganska duktig. Han börjar bli lite lite bättre på att svänga själv, men ibland springer han bara och bryr sig inte om vart han ska. Det märks verkligen hur oerfaren han är. Men man kan väll säga att han hade en av sina bättre hoppdagar idag. Han hoppade en del maxade lätthinder också. Träning ger färdighet! ;)
Nu kommer klubbens transport med hinder stå här hemma ett tag.
Riktigt lyxigt :) Så nu får jag ta tag i träningen!!!
Kite fick också komma ut lite och meddelar att gräset (som inte var klippt) var mycket gott!
Är han inte söt??? ♥
Hundraser i mitt ♥
Börjar såklart med:
Shetland Sheepdog (Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar)
Denna trefärgade är Vidars farfar, Katiedale Ace Of Spades "Angus". Jag är egentligen mer förtjust i lite större hundar, men shelties är väldigt mysiga och fina hundar!
Historik
Rasen härstammar från Shetlandsöarna, där den användes ursprungligen som en gårdshund för torparna som levde på b.l.a fårskötsel och fiske. Första sheltien kom till Sverige 1930. Man försökte sedan få fram "en utställningscollie i miniatyr", då det finns mycket Collie och även olika spetsar i rasen.
Om Shetland Sheepdog
En livlig och lättlärd, arbetsvillig och följesam hund som passar de flesta. Shelties ses ofta i hundsporter som utställning, freestyle, agility och ibland även lydnad. Men framförallt är detta en omtyckt agilityhund, en av de vanligaste raserna i sporten. Rasen har ett vänligt temperament, men kan vara en aning reserverad mot främlingar. Shelties älskar motion, men kan även anpassa sig till t.e.x kortare promenader. Pälsen är relativt lättskött, men bör borstas igenom noggrant ca 2 dagar i veckan för att undvika tovor och underlätta när den fäller. Den silkiga pälsen bakom öronen tovar lätt ihop.
Mankhöjd: Hanar ca 37 cm och tikar ca 35,5 cm. Dock förekommer större och mindre individer.
Färger: Sobel, trefärgat, blue merle, svart/vit, och brun/svart (mkt, mkt ovanligt med svart-bruna shelties).
Flatcoated retriever (Grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar). Har alltid tyckt att detta är härliga hundar! <3
Historik
Rasen har sitt ursprung i England. Den har länge använts som fågelapportör. Rasen kom till sverige på 60-talet. Man korsade b.l.a Newfoundlandshund, labrador, setter och vattenspaniels. Man ska även ha korsat in Collie för att få den rakare pälsen.
Om Flatcoated retriever
Används fortfarande som apportör. Det är en mycket livlig och aktiv hund som också fungerar utmärkt som sällskapshund i ett mycket aktivt hem. Flatten är mycket arbetsglad, framåt och ivrig. Det sägs att det är rasen med gladast svans, den viftar nästan ständigt! Har en lättskött päls, men kräver viss borstning och trimning. Flattar mår bra av att arbeta, men behöver också viss mental stimulans för att bli lugna hundar. Annars hittar de gärna på egna små hyss, då de är intelligenta.
Mankhöjd: Hanar ca 58-61 cm och tikar ca 56-59 cm.
Vikt: Hanar 27-36 kg och tikar 25-32 kg i god kondition.
Färger: Svart och brun (godkända färger). Även gula flattar förekommer, men godkänns inte på utställning.
Border Collie (Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar ). BC är så häftiga och otroligt intelligenta hundar!!!
Bild: www.hundcenter.eu
Historik
Kommer från gränstrakterna mellan England och Skottland. Har länge använts som vallhund, främst där fårskötsel bedrevs. Förr användes den enbart som arbetshund.
Om Border collie
Bordern är helt klart världens mest populära vallhund! Detta är smarta, snabba, livliga, kvicktänktam energiska, och uppmärksamma hundar. Den är otroligt arbetsvillig och behöver ha en uppgift, ett jobb att utföra. Helst vallar de, de kan bli lite väl krävande som rena sällskapshundar. Det är en av de mest populära agilityhundarna, Border collie brukar tävla framgångsrikt i sporten p.g.a deras snabbhet och intelligens. Så många som vill tävla i agility på hög nivå skaffar en Border collie. De brukar bli duktiga och tävla även i lydnad. Innan du skaffar en BC tänk på att de är riktiga "arbetsnarkomaner" som har förmåga och framförallt vilja att valla flera timmar varje dag!!!
Mankhöjd: Hanar ca 53 cm och tikar något lägre. Storleken kan variera mycket på olika individer.
Färger: Svart/vit, trefärgat, eller helfärgat. Men även färger finns det stor variation på.
Border Collien Chaser kan över 1000 ord!!!!!! :O
Grand danois (Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar). Enligt mig eleganta och ståtliga hundar som dessutom ser så snälla ut!
Bild: www.skk.se/kopahund
Historik
Grand danois (stor dansk på franska), eller deutsche doggen kommer från Tyskland och användes som stridshundar, de var då betydligt kraftigare och inte lika eleganta som idag. Rasen höll på att försvinna på 1800-talet, men Otto von Bismarck väckte återigen intresse för rasen. Inte förens 1908 påbörjades en mer målmedveten avel i Sverige. Man jagade även med de, de som inte gjorde det var sällskap åt rika damer.
Om Grand danois
En vänlig och kärleksfull hund som är mycket trogen sin ägare. Den används idag som sällskaps-, vakt- och skyddshund. Grandisvalpen växer väldigt snabbt och ökar mycket i vikt på kort tid, därför är det viktigt med endast skonsam motion i lagom mängd. Man kan tro p.g.a storleken att dessa hundar behöver massor av motion, men riktigt så är det inte. De behöver däremot ha gott om plats för att sträcka ut de långa benen och mår bra av att vara lösa på stora ytor varje dag. Också rätt sorts mat är viktigt för tillväxten. Pälsvården är mycket lättsam, men pälsen bör borstas ur under fällningsperioderna.
Mankhöjd: Hanar 80 cm och tikar minst 72 cm.
Färger: gul, tigrerad, harlekin, svart eller blå.
Vit herdehund, korthårig på bilden ( Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar). Tycker om Schäfrar, men dessa är ju ännu finare ;)
Bild: www.skk.se/kopahund
Historik
Precis som schäfern kommer den vita herde hunden från Tyskland. Den användes som gårdshund, de var utmärkta medhjälpare för fårskötseln. Rasen kom till Usa och Kanada i början av 1900-talet efter förbkudet av den vita färgen. De första vita herdehundarna importerades från Schweiz i början av 70-talet. I Sverige godkändes rasen ganska nyligen, år 2000.
Om Vit herdehund
I Frankrike används den fortfarande till vallning. Den används i ganska många hundsporter, som lydnad, bruks, viltspår, agility m.m. En vänlig, vaksam och lättlärd hund som ofta är orädd och har gott självförtroende. Den är inte så intresserad av främlingar, men önskar inget häldre än att bli accepterad av sin familj, det är en mycket social hund. Rasen har en stor samarbetsvilja, men kräver fasta regler och en ledare som är trygg och konsekvent. Den vita herdehunden har närmre ursprung som vall- och boskapshund än den vanliga moderna Schäfern. Man ska dock inte förväxla Vit herdehund med vita Schäfrar. När det gäller pälsvård så behöver den långhåriga varianten borstas ca 1 gång i veckan.
Mankhöjd: Hanar 60-66 cm och tikar 55-61 cm.
Vikt: Hanar ca 30-40 kg och tikar ca 25-35 kg.
Färger: Vit.
Saarlos wolfhound (Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar). Jag vet egentligen inte mycket om dessa hundar, har aldrig sett någon på riktigt och det lär jag aldrig få göra heller. Men de är väldigt fina :)
Bild: www.skk.se/kopahund
Historik
Holländaren Leendert Saarlos, genetiker exprimenterade på 1930-talet genom att korsa Schäfer och varg. Han ville förbättra Schäfern med en vargs egenskaper. Han fortsatte att avla på dessa korsningar. Och 1975 godkändes rasen officiellt. Han ville bevisa att Schäfern hade genetiska defekter genom korsningen av Schäfer/varg. Men det förekommer endast ytterst få individer utanför hemlandet Holland.
Om Saarlos Wolfhound
Rasen har ingen särskild uppgift. Har läst att det ska vara en trogen och vänlig hund. Men den lyder av egen vilja och är inte särskilt ödmjuk. Den är reserverad mot främlingar. Det är helt enkelt en livlig hund som är ganska skälvständig. Pälsvården är enkel, men på vintern har den mycket underull och måste borstas lite mer när den fälls av.
Mankhöjd: Hanar 65-75 cm och tikar 60-70 cm.
Färger: Mörkt-ljust varggrått, leverbrun, enfärgat creme eller vit.
Ceskoslovenský vlcak [slovakisk varghund] (Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar). Har länge tyckt om dessa Schäfer- och varglika hundar. Fick se en på riktigt i somras, och de är ännu finare i verkligheten!!!
Bild: www.skk.se/kopahund
Historik
Även denna ras kom till genom ett experiment när man 1955 korsade Schäfer med karpatisk varg i forna Tjeckoslovakien. Även i detta fall ville man kombinera Schäferns egenskaper med vargens användbara egenskaper. Man konstaterade att korsningen var möjlig och fortsatte aveln. Experimentet avslutades 1965. Och godkändes gjorde den av Tjeckoslovakiens hundorganisation 1982, då rasen blev nationell.
Om Slovakisk varghund
Det är en mycket uthållig och aktiv hund. Den tål mycket väder och vind. Det är också en orädd, modig hund med en snabb reaktionsförmåga. Den kan vara misstänksam mot främligar men är mycket lojal mot sin ägare. Rasen är ganska ovanlig i Sverige. Den beskrivs ofta som enbart brukshund. Den har en rak tät päls, där vinter- och sommarpäls skiljer sig mycket. Pälsen fälls ca 2 ggr per år.
Mankhöjd: Hanar minst 65 cm och tikar minst 60 cm.
Vikt: ca 26 kg för hanar och 20 kg för tikar.
Färger: Gulgrå, silvergrå med ljus mask.
Canaan dog (Grupp 5 spetsar och raser av urhundstyp). Har kännt till denna ras ganska länge, men har inte riktigt fått upp ögonen för den förens nu. Tycker de verkar som väldigt speciella och fina hundar med mycket personlighet. Jag skulle kunna tänka mig att skaffa en Canaan! :)
Bild: www.skk.se/kopahund
Historik
Detta är en mycket gammal ras som härstammar från vildhundar som funnits i mellersta Östern i flera tusen år. Rasen utvecklades i Palestina på 1930-talet. Dessa hundar har under århundraden känat människan. De användes som vakt- och herdehundar och kan anpassa sig till mycket hett ökenklimat. Rasen erkändes internationellt 1966.
Om Canaan dog
Idag använd den urgamla hundrasen nästan enbart till sällskap.Men enstaka individer tävlar i b.l.a lydnad och agility. Rasen har en stark vaktinstikt och är naturligt vaksam mot främlingar och främmande situationer. Pälsen är mycket lättskött och badas vid behov. Canaan dog förekommer sparsamt i Europa.
Mankhöjd: 50-65 cm
Vikt: 25 kg, dock förekommer hanar som väger upp mot 35 kg.
Färger: sandfärgad-rödbrun, vit, svart eller fläckig, med eller utan mask (svart teckning på huvudet).
Helgen
Ja, då var helgen nästan slut igen..
Igår så var jag i Stenkyrka och målade klubbens hinder. Det var faktiskt ganska kul att måla dem, de blev lite finare iaf. Vi hann få en hel del gjort!
Och idag har jag tillbringat dagen vid Lövsta i Roma där det var inofficiell hopptävling (rakbanor). Dagen började med regn, men sedan blev det bättre när kaninerna skulle hoppa.
Tyra var som hon har vart den senaste tiden. Hon "orkar" inte riktigt ta sig över hindrena. Tror hon rev 6-7 hinder. Funderar på att veteranklassa den slöa tanten nästa år...
Ed hoppade däremot väldigt bra. Han fick bara ett onödigt litet fel i grunden och 0 fel i finalen, och vann därmed lätten! Han sprang t.o.m riktigt snabbt i finalen! Synd bara att han inte kan hoppa lika bra när vi tävlar "på riktigt", vi har nämligen ingen domare på Gotland. Jag trodde att han skulle bli väldigt rädd när det var bilar och traktorer som körde på vägen brevid, barn som skrek m.m. Men han tog det ganska lungt när vi väl var på banan.
En liten Ed ♥
Tillbaka igen!
Fundrerar på om jag ska ta och börja skriva något här igen.
Det var ju ett tag sedan sist ;)
Det har varit lite ont om både tid och lust.. Men vardagen rullar väll på.
Förra helgen blev det en tävlingshelg med kaniner och klubbkompisar. Vi var i både Hallstahammar och i Stockholm (området Gulsippan). Men för Tyra och Ed blev det faktiskt riktigt usla resultat. Men vi får väll fler chanser, det skulle ha blivit officiell tävling här på lilla Gotland denna helg men det blev en inofficiell endagagarstävling istället då vi inte har någon domare :( Men det är ju alltid bra med träning...
Hmm.. Tyra tanten var slö och rev även de lättaste hindren | Foto: Elin |
Ed | Foto: Elin|
Ville har varit lite stel och lite halt i benet, men det blir allt bättre och bättre. Han har nu fått springa en hel del lös, och då är han en lycklig hund! Han har haft så mycket spring i benen!
Gammal bild på en lycklig sheltie vid namn Ville :P
Han saknar nog detta också. Han sitter och ylar när jag tränar agility med Vidar i trädgården..
Foto: fotograf Martin Svärd
Har nog inte så mycket mer att skriva just nu, få se hur lång tid det tar innan jag får ihop några rader här nästa gång (?)
Tävling i Årsta, Uppsala
Igår var det då tävling :) Det blev väll inga superbra resultat precis men här kommer de iaf!
Tyra: Hon tyckte inte alls det var roligt att hoppa krok, varför skulle hon springa på!? Hon tyckte säkert att banan var lite för lång :P Hon var nämligen ganska slö och otaggad. Det tog lite för lång tid för att hon ens skulle hinna i mål, tror hon hade två hinder kvar.. Det gick däremot lite bättre i rak, det hör till ovanligheterna när det gäller Tyra. Hon hoppade på 3 fel, hon klarade de flesta stora hindrena men rev något rättuppstående i grunden.. Men hon fick hoppa final iaf då det inte var många kaniner som hoppade bra i msv. Då var hon trött då, det blev 3 fel igen.
Krok Msv: Opl
Rak Msv: 3+3
Ed: Han debuterade i krok lätt. Har inte tränat mycket krok alls med honom. Och det märks att han inte riktigt förstår krokbanor. Han sprang på väldigt bra i början. Sedan puttade han ner ett hinder med nosen, typiskt! I slutet av banan blev han dock lite slö. Och så sparkade han ner sista hindret. Så 2 fel blev det, det räckte inte till final.
Så ingen pinne blev det :( Men en ganska okej krokdebut ändå.
Krok Lätt: 2 fel
Inga bilder på mina kaniner från tävlingen. En gammal bild på Tyra ;)
Träning med Ed
Idag blev det lite hoppträning med Ed i Stenkyrka, Tyra och Kite kunde inte följa med då de fick vaccin i tisdags och behöver vila.
Vi byggde först en krokbana. Ed hoppade väll sådär på krokbanan. Han hoppar väldigt fint ibland och verkar säker på hindrena. Men när han hade hoppat ungefär 4 hinder på banan så blev han lite slö.. Det gick något bättre på rak. Han är kanske inte den snabbaste, men sista gången vi hoppade rak så fick han faktiskt upp farten, men det ska ju inte gå för fort heller ;)
(Äldre bild från annan träning)
Måste också säga GRATTIS i efterskott till Vidar som fyllde 2 år igår, glömde skriva det här då :P