Dag 10 - Ett kaninminne

Några fina kaninminnen kommer här :)

Jag minns fortfarande Tyras första tävling. Jag blev så förvånad över att det gick så bra som det gjorde. Det betydde mycket även om det bara var en inofficiell tävling. Det var bara krokbana. Tyra hoppade banan på 1+0 ock kom på 2:a plats. Det var längesedan det, men jag minns det så väl. Jag minns också en tävling på en marknad då Tyra vann över en annan kanin med 2 sekunder :)

Ett annat minne är den dagen då jag fick reda på att Tyras ungar hade blivit födda. Det var en skoldag 2009. Jag hade rast och var ute på skolgården. Mamma gick förbi skolgården när hon var ute med Ville. Och då såg hon att jag var ute på rast och berättade för mig vad hon hade sett i Tyras bur. Jag blev så glad, och jag längtade bara hem resten av dagen. När jag kom hem så kunde jag se hur det prasslade i boet som Tyra hade byggt och då och då stack det upp ett litet huvud och någon sparkande tass.

Den lilla killen som antagligen föddes först i Tyras kull. Adrian heter han nu.

På en hoppuppvisning som vi i stenkyrka kaninhoppare hade på Lövsta som ligger i Roma så hoppade Kite fantastiskt bra. Och han verkade så lycklig när han hoppade. Så bra har han aldrig hoppat förut, kommer aldrig att glömma det. Han hoppade en rakbana på lätthöjd snabbt, sedan hoppade han också ett hinder på medelsvårhöjd. Kanske inte så speciellt, men för att vara Kite så är det faktiskt det. Han som fortfarande tävlar i miniklassen och för det mesta inte alls vill hoppa.

Kite <3


Dag 9 - Hur jag började med kaniner

Redan när jag var ganska liten så satt jag vid min kusins och brors kaniner, utanför deras bur. Där kunde jag sitta i timmar och bara titta på de eller mata de med maskrosblad. När min kusins kanin Ninen var 5 år så tog jag över henne, då hon inte ville ha Ninen längre. Då hade min brors kanin som var Ninens kullsyster redan dött, hon hette Daim. Ninen hade jag i 2 år (det kändes som om jag hade henne längre) innan hon dog vid 7 års ålder. Jag var så glad när jag fick henne, jag hade ju tagit hand om henne ibland när min kusin var bortrest, och jag hade alltid önskat att hon var min egen kanin.

Sedan var jag utan kanin i nästan ett år innan jag hämtade hem en liten Tyra, eller Ture som hon hette då :) När Tyra (eller Ture som hon fortfarande hette då) var 6 månader så åkte jag till en träning med stenkyrka kaninhoppare, och jag blev medlem. Det var år 2007. Jag har för mig att det var mamma som hade läst i tidningen om ungdomarna som hoppade med sina kaniner i stenkyrka. Tyra hoppade bra redan på första träningen. Och senare fick vi reda på att Ture inte var någon Ture, så jag döpte om henne till Tyra.

Och det var så det gick till när jag började med kaniner som fortfarande är ett väldigt stort intresse! Jag är så glad att jag började med kaniner och kaninhoppning, det är roligt och jag har lärt mig så otroligt mycket.


Inofficiell agilitytävling

Idag så var jag och Ville med i "Klintehoppet", en inofficiell träningstävling i Mulde ridhus. 

I första lopppet som var ett agiltylopp så sprang Ville upp på balansbomen istället för tunneln som han skulle springa in i. Så det blev disk. Men det var nog mitt fel, jag var kanske lite för otydlig. Men Ville var faktiskt riktigt fokuserad idag.

I nästa lopp som också var ett agilitylopp så gick det lite bättre, även om banan var lite svårare. Ville hoppade av gungan :P Så där blev det 5 fel, och sedan blev det 5 fel till för en vägran. Så totalt 10 fel. Det loppet räckte iaf till en 4:e plats av 14 starter.

Sista loppet för dagen var ett hopplopp. Jag tyckte att banan var väldigt svår och tänkte "hur ska det här gå?". Men det gick bra. Det blev ett nollat lopp med en ganska så snabb tid! Så vi kom på 2:a plats och fick pris (hundmat). Hunden som vann var 3 sek och några hundradelar snabbare än Ville :) Men jag är väldigt nöjd, trodde inte ens att vi skulle komma runt banan.

Ville med sin "matlåda" som han vann idag!

Dag 8 - Mina framtida kaninplaner

Jag har många kanindrömmar. I år vill jag skaffa en till kanin. Känns fortfarande så tomt med två istället för tre. Och någon gång i framtiden så vill jag ha en Belgisk hare, de är så otroligt fina! Jag vill också ha en liten kaningård någon gång.

Men jag får ta en sak i taget och se vad som händer om kanske några år ;)

Men en dröm som jag hade förverkligades den 19 maj 2009. Då fick min Tyra en kull med 7 underbara kaninungar ♥

Här är 5 små busungar (en av de syns lite dåligt) Miza och Teddy är dock inte med på denna bild.

Agilityträning i vinterkylan

Bland allt skrivande om kaninerna nu så måste jag få in några hund-inlägg här också ;)

Idag så har jag varit och tränat agility med Ville i ett ridhus i Follingbo. Det var kallt men roligt att träna!

Ville blev helt uppspelt och förväntansfull när han förstod att vi skulle träna agility, han hade nog längtat. Vi delade först upp banan i tre mindre delar. Det gick bra med Ville då.
Men när vi skulle springa hela banan så gick det inte riktigt lika bra, då var han lite okoncentrerad och jag tappade bort mig lite i banan. Men det var en väldigt rolig bana, alldeles lagom svår.

Jag har anmält Ville och mig till agilitytävlingen "Gotland Double Up" som är 24-25 mars. Men imorgon blir det en inofficiell träningstävling i Mulde ridhus! Det kan ju var bra att träna lite innan mars-tävlingen :)

En ganska liten Ville ute på äventyr 2008.

Dag 7 - Det värsta med att ha kanin

Det värsta med att ha kanin är när de inte längre finns kvar här. Det är jobbigt när man mister en vän, det känns så tomt. Det är helt klart det jobbigaste med att ha djur. Man blir så fäst vid de, och de betyder så mycket. Och en dag försvinner de bara. Men de försvinner inte helt, de lämnar kvar många härliga minnen som man aldrig glömmer.


Min lilla Miza vid 7 veckors ålder <3

Dag 6 - Det bästa med att ha kanin

Det är roligt att vara kaninägare och det finns mycket bra med det. Men det bästa är nog att man har en vän för livet om man har en kanin. Och så är de alltid glada när man kommer ut till de. Många tror att en kanin bara är en kanin, men alla kaniner har ju faktiskt sina olika personligheter :)


Dag 5 - Vad kaninerna får för mat

Kaninerna får en sorts pellets som heter Lottie, just nu får de också lite av en annan sort som heter Carrier.



På morgonen får de morötter. Och på somrarna får de också en del grönt.



Självklart får de också massor med hö!



Dag 4 - Det värsta kaninerna vet

Det värsta Tyra vet är nog när hon inte får mat först. Och när man kommer nära hennes bur när hon är på dåligt humör.

Det värsta Kite vet är att klippa klorna.

Dag 3 - Det bästa kaninerna vet

Tyra älskar mat, hon blir helt till sig när det är matdags! Men hon njuter också när hon blir klappad, hon är en riktig liten kelgris :)



Kite tycker om att gräva små hål när han är ute i sele och koppel. Han är också en liten upptäckare som tycker om att nosa och undersöka det mesta.



Dag 2 - Kaniner jag haft

Ninen
1999-2006


På bilden är Ninen tillsammans med sin syster Daim.

Ninen var min första kanin, jag var 6 år när jag fick henne. Hon var redan 5 år när jag fick henne av min kusin som inte ville ha henne längre. Då var hennes syster Daim redan död. Ninen var den försiktigaste av de två. Men hon blev mer sällskaplig och kom fram för att bli klappad. Blyga Ninen visade sig vara en riktig kelkanin, hon var så lugn och snäll.

Jag testade inte att hoppa så mycket med Ninen. Men lite hoppade jag med henne hemma i trädgården, över pinnar med stenar som hinderstöd. Hoppade gjorde hon, men hoppning var nog inte hennes grej. Och hon var ju ganska gammal när jag kom på att jag skulle pröva att hoppa med henne. Men hon tyckte mycket om att springa i sele och koppel.

En dag 2006 när hon var 7 år hittade jag henne ute i boxen där hon bodde alldeles stel och tung. Jag var så ledsen när hon dog, hon var en fin vän.

Putte
Föddes 19 maj 2009



Putte var en av Tyras ungar. Han var en fin liten grabb som var lugn av sig. Alla ungar i kullen hade verkligen olika persligheter, Putte var den coola killen som hellre var för sig själv och busade runt än med sina 6 syskon.

Jag märkte att Putte satt still i ett hörn, och det var inte likt honom. När de sedan skulle få mat och Putte skuttade fram så såg jag att han höll sin ena framtass hängandes i luften. Man kunde känna att benet i tassen var av. Eftersom att han var så liten så var det inte möjligt med en operation. Det var bäst att låta honom somna in, för att få slut på lidandet. Men det var ändå ett hemskt beslut att ta. Och hemskt att tänka på att fina lilla Putte inte skulle få fortsätta leva och få ett eget hem han också. Men jag vet att han har det bra nu, där uppe <3

Miza
19 maj 2009-30 november 2010



Min söta lilla Miza var den av Tyras ungar som jag bestämde mig för att behålla. Hon var mindre och klenare än de andra ungarna i kullen. Det var mycket därför som just hon fick bo kvar, jag ville att hon skulle få ett så bra liv som möjligt trots att hon var ganska liten och svag. Men också för att det kändes så rätt!

Miza växte till sig lite och hon hade ganska mycket energi. Men ändå behövde hon ganska mycket mat, annars blev hon snabbt väldigt mager. Så hon kanske var inte riktigt som en vanlig helt frisk kanin, men hon var alltid glad och pigg och hade massor av livsglädje! Och att hon var tvungen att äta lite mer för att inte magra gjorde inte så mycket eftersom att hon var ett litet matvrak. Hon var också en väldigt social kanin som älskade när hon fick massor av klappar och uppmärksamhet. Det fanns nästan alltid en busig blick i hennes blåa ögon.

Men att hoppa var inte hennes melodi, hon var lite som sin pappa Kite, ibland hoppade hon bra och ibland inte alls. Hon fick inte så bra resultat på de få tävlingar hon hann vara med på. Men när jag tänker tillbaka på hur Miza var så minns jag att även om hon inte var en så duktig hoppare så var hon ändå väldigt speciell, hon verkade alltid så förstående när jag pratade med henne. Och om hon märkte att jag var lite ledsen eller nere så puttade hon alltid uppmuntrande med nosen på min hand.
Jag saknar Miza otroligt mycket, hon var alltid så snäll. De dagar då jag saknar henne som mest brukar jag tänka på alla minnen med Miza, alla mysiga stunder då hon satt i mitt knä och bara njöt av klapparna hon fick och när hon glatt skuttade fram till gallret i buren när det var dags för mat och tittade storögt på mig med de där blåa ögonen.

 

Dag 1 - Mina kaniner

Tyra Lejon



Tyra är en ganska bestämd dam. Hon brukar vakta sin bur och kan bli lite sur om man t.ex ska lägga in en halmtuss till henne i buren, man kan få sig ett litet nyp i handen ibland eller så morrar hon bara. Så det kan vara svårt att tro att "surtanten" är världens snällaste kanin utanför buren. Hon älskar att bli klappad. Tyra är också ett riktigt matvrak, när hon förstår att det är dags för mat så springer hon runt i buren och biter på gallret.

När jag började hoppa med Tyra så förstod hon väldigt snabbt vad hon skulle göra. Det märks att hon tycker om att hoppa. För det mesta så hoppar hon hyfsat bra. Men det finns dagar då hon bara inte har lust, och det är bara att acceptera. För har Tyra bestämt sig för att hon inte vill, då är det så. Men jag tror inte att hon kommer att komma längre när det gäller tävlingar, hon stannar nog kvar i medelsvårklassen. När hon hoppar så "kastar" hon oftast ut bakbena rakt ut. Tyra är en kanin som betyder väldigt mycket för mig. Tyra och jag känner varandra bra. Jag är så glad att jag har henne <3


Ungesmiss Kite



Kite har väldigt mycket personlighet. Han är lite egensinnig och otroligt envis. Men väldigt snäll är han. Men han är ändå ingen kanin som tycker så mycket om att bli klappad. Han går sin egen väg min lilla Kite. Han är helt enkelt en speciell liten kille, han har sin charm.

Men Kite är inte direkt någon hoppkanin. Han hoppar i miniklassen, och det kommer han nog alltid att göra. Oftast på tävlingar så sitter han stilla och äter gräs eller nosar. Men ibland kan han överraska och hoppa riktigt bra. Han är väldigt nyfiken av sig, det mesta ska luktas på och undersökas. Han är inte den bästa hoppkaninen, men ändå som sagt väldigt speciell.

Kaninlistan

Tänkte testa denna lista så att jag har något att skriva om :)


Dag 1 - En bild på mina kaniner och fakta
Dag 2 - Kaniner jag haft
Dag 3 - Det bästa kaninerna vet
Dag 4 - Det värsta kaninerna vet
Dag 5 - Vad kaninerna får för mat
Dag 6 - Det bästa med att ha kanin
Dag 7 - Det värsta med att ha kanin
Dag 8 - Mina framtida kaninplaner
Dag 9 - Hur jag började med kaniner
Dag 10 - Ett kaninminne
Dag 11 - En kanin som betyder/betytt mest
Dag 12 - Någon "kaninmänniska" som inspirerar mig
Dag 13 - Såhär bor kaninerna
Dag 14 - Favoritras
Dag 15 - Kaninbloggar jag följer
Dag 16 - Finaste kaninbilderna
Dag 17 - Bästa kaninresan
Dag 18 - Dröm kaningården
Dag 19 - 5 saker ni inte visste med mina kaniner
Dag 20 - Min första kanin
Dag 21 - Hur många kaniner jag haft och fakta om några av dom
Dag 22 - Vad är bäst, ute eller inne kanin?
Dag 23 - Mina övriga djur



Hoppträning

Idag så har jag hoppat med kaninerna tillsammans med två kompisar. Det var roligt! Stackars Tyra och Kite har inte fått vara ute och hoppat på hela veckan, så äntligen! Vi byggde upp en rak bana och en framhoppning.

Jag hoppade först med Tyra. Hon var lite slö och lite slarvig. Men hon är ju inte i toppform just nu. Men när jag hoppade med henne igen lite senare så hoppade hon iaf lite bättre. Då rev hon inte riktigt lika mycket, hon  hoppade faktiskt ganska okej.

Kite däremot var inte så intresserad av själva hoppningen... Han var mer intresserad av mina vantar som luktade Tyra. Men även om han inte hoppade så mycket så tyckte han nog att det var skönt att komma ut och sträcka på benen lite, han roade sig också med att gräva små hål och nosa på det mesta :)

Själv tog jag inte mycket kort. Men Elin tog många fina bilder!












Husdjursmässan i Kista 2012

I natt kom jag hem efter fyra dagar på husdjursmässan i Kista.

Det var lika många djur och lika mycket att titta på som förra året. Vi höll mest till vi kaninhoppningen men gick också runt och tittade på en del annat. Som agility t.e.x :) Jag och Elin hjälpte också till lite som hinderuppsättare i elitklassen.

Skriver inte så mycket, jag har ju skrivit ganska mycket om hur mässan var 2011 i ett äldre inlägg.
Men här kommer iaf lite bilder från mässan:


En söt liten iller. Det var första gången hon var med på mässan, 8 månader tror jag hon var.

En spindel...

Fåglar. Den gröna hade fin färg tycker jag :)

En bild på en sådandär fisk som städar..

En padda av något slag.

En orm.


Jag köpte också ett hinder från Libra Artic på mässan: En blå-vit halvtvåa. Är väldigt nöjd med det köpet! Jag köpte också godis till kaninerna och hundarna på en stor djuraffär som heter Bromma ZOO.


Mot Kista!

Idag åker vi med båten för att sedan besöka husdjursmässan i Kista, den börjar på torsdag. Men eftersom att det kanske ska bli storm imorgon så åker vi idag istället. Det ska bli så roligt!!!

Vi åker mest dit för kaninhoppningens skull. Det är livet, att titta på kaniner hela dagarna :) Längtar, längtar.
Men det är ju även agility och hundutställningar där som jag nog hinner kika lite på. Jag ska inte tävla själv, varken med någon kanin eller hund. Men Elin och fina Santos ska tävla, jag önskar de STORT LYCKA TILL ;)


En bild på en av fåglarna på Kistamässan förra året.

Minnen från året

Nu är datorn lagad, så nu blir det nog lite fler uppdateringar här ;)

Idag är det 1 januari, första dagen på det nya året - 2012
2011 har gått ovanligt snabbt tycker jag, men ett bra år har det varit. Hoppas att 2012 också blir ett bra år!
GOTT NYTT ÅR till alla! :)

Här kommer några minnen från 2011:

 Klicka på bilden för större format

När jag och Ville kom 2:a på Ungdoms-SM i Sala i Augusti.


När Tyra tog sin sista pinne i rak upp till medelsvår! Bilden är från en annan tävling i Eskilstuna, när hon hoppade krok medelsvår (fast höjden på just det här hindret var lätt :D).


Och min lilla Kite har hoppat ganska bra 2011. Han har oftast hoppat riktigt bra på tävlingarna, iaf i grunderna. Men ännu bättre har han hoppat när vi har tränat. Han är verkligen rolig att hoppa med när han väl har lust att hoppa!


Det har självklart varit roligt att följa Vidars utveckling det här året också. Han har blivit så STOOR! Bilden är tagen i oktober 2010. Och snart får han börja tävla i agility "på riktigt". Det är en tävling officiell tävling i mars...



RSS 2.0