4 - Viktiga egenskaper när du väljer hund

Jag har inte direkt valt Ville och Vidar. Ville var sist kvar i kullen, och Vidar var den enda hanen, och vi ville inte ha en tik, då vi tyckte det skulle bli lättare med bara hanar. Men Ville och Vidars peronligheter syntes väldigt tydligt på de som små valpar, vilket det ju brukar göra hos de flesta hundvalpar. Ville var den minsta, lite vilda och busiga valpen. Medan Vidar verkade vara den lugna och stabila i sin kull. Lite märkligt, det är nästan tvärtom idag...
 
En valps egenskaper kan såklart påverkas av både arv och miljö. Vissa egenskaper kan t.o.m vara en kombination av både och. Jag tror att valpar ofta blir fina vuxna hundar om de har det bra hos uppfödaren när de växer upp.
 
Men det visktigaste att kolla efter när man köper valp är att den är frisk och pigg. Verkar uppfödaren seriös och mån om att valparna får bästa möjliga uppväxt? Har valparna växt upp i en ren och trygg miljö? Det är tiken, valparnas mamma som uppfostrar valparna, så det kan vara bra att titta efter tikens egenskaper och beteende med både valparna och människor. Är hon lugn, stressad, reserverad, social, undergiven, eller dominant..? I vissa fall kan valparna ärva vissa av föräldrarnas egenskaper, eller så uppfostras de eller påverkas på annat sätt till ett beteende som präglar de som vuxna.
 
Eftersom att personligheterna ofta "lyser igenom" tidigt i en kull med valpar så kan det vara bra att fundera på vilken sorts hund man vill ha, väljer man den lugnaste valpen eller den som är mest framåt? Valet kan man göra beroende på hur man är som person, vad man vill göra med sin hund och vad man förväntar sig av den. Men alla hundar är såklart inte likadana som de var när de var valpar. Det går dessutom att "forma" en valp ganska mycket, hur man tar hand om en valp och uppfostrar den kan ha stor betydelse för vilken slags hund den blir som vuxen. Ta vara på den underbara valptiden, för den är alldeles för kort!
 
Ville som liten, ser ur som ett litet marsvin :P
 

Dag 1 – Min första hund

Dag 2 – Renras eller blandras?

Dag 3 – Hundsport

Dag 4 – Viktiga egenskaper när du väljer hund

Dag 5 – Hur valde du kennel?

Dag 6 – En ras jag skulle vilja ha

Dag 7 – En ras jag inte vill ha

Dag 8 – Tik eller hane?

Dag 9 – Varför har du hund?

Dag 10 – Mitt mål för 2013


3 - Hundsport

De hundsporter som jag utövar med hundarna är agility och väldigt lite utställning.
 
2009 gick jag och Ville nybörjarkurs på Visby brukshundklubb. Både han och jag tyckte att det var väldigt roligt. 2010 tävlade vi för första gången, resultaten blev ett diskat lopp och ett lopp med endast tidsfel då han stannade och luktade på balansbomen väldigt länge. Men vi har haft lite otur med Ville, han har haft två så kallade sheltiehälar eller slipped tendon (hälsenan hoppar ur), så vi har haft långa uppehåll vad gäller tävlandet. Ungefär ett och ett halvt år gick åt till vila och rehabilitering. Men veterinären har båda gångerna sagt att det är okej att fortsätta med agiliyn. Ville älskar verkligen agility, man kan se en gnista tändas i hans ögon när han får träna eller tävla. Det som gör agility så roligt är nog att det är en fartfylld sport där man både får ha kul och samarbeta med sin hund. Det är också väldigt spännande att se på tävlingar, det kan nämligen vara så små detaljer som avgör, och det går så snabbt! Enligt mig är agilityn utan tvekan den roligaste hundsporten, har i och för sig inte testat särskilt många, men jag har svårt att tänka mig att något kan slå agilityn.
 
Men jag älskar också att gå på hundutställningar, att gå en hel dag och titta på massor av olika hundraser, och så spänningen i BIS-finalen när dagens vinnare ska koras! Utställning är svårt att jämföra med agility. Men det blir inte så många utställningar för Ville och Vidar, det är bara en enda officiell (internationell och nationell) utställning varje år på Gotland. Ville har aldrig ställts ut "på riktigt". Men nu för tiden ställer jag mest ut Vidar.
 
 
 

Dag 1 – Min första hund

Dag 2 – Renras eller blandras?

Dag 3 – Hundsport

Dag 4 – Viktiga egenskaper när du väljer hund

Dag 5 – Hur valde du kennel?

Dag 6 – En ras jag skulle vilja ha

Dag 7 – En ras jag inte vill ha

Dag 8 – Tik eller hane?

Dag 9 – Varför har du hund?

Dag 10 – Mitt mål för 2013


Läger och tävling i Kalmar

Jag kom hem igår natt efter en hel helg i Kalmar tillsammans med kaninhoppare och kaniner. En riktigt rolig helg blev det! Och inte nog med att lägret var väldigt roligt, kaninerna presterade dessutom riktigt bra under de två dagar det var tävling.

 

Bofur "Ed"

På lördagen debuterade han i krok medelsvår. Han hoppade riktigt bra, men sparkade ner ett enkelt hinder i både grund och final. Trots detta lyckades han vinna klassen på 1+1, och fick därmed sin första pinne i krok msv.

 

Ed hoppade även höjd ej elit för andra gången. Han var lite osäker men hoppade 60 cm (jag ville inte hoppa högre med honom så jag stannade där), alltså fick han en till höjdpinne och en 5:e placering.

 

På söndagen var det dags för rak medelsvår. Han var väldigt slö i grunden, vilket man kan förstå p.g.a det kvava åskvädret. Jag fick korrigera honom mycket i början av banan, och så rev han en nästan maxad box. Men i finalen vet jag inte vad som hade hänt då han plötsligt var otroligt pigg, han sprang genom hela banan och rev inte ett enda hinder. 2+0 räckte till en 2:a plats, då han inte var så snabb i grunden. Han fick därför sista msv-pinnen och är numera svårklassad i rak! Han tog tre pinnar av tre under helgen, varav en genom vinst :)

 

 

Tyra Lejon "Tyra"

Tyra stod minst sagt för helgens skräll :D

 

Hon började kanske inte så starkt. Krok medelsvår hoppade hon på 4+6. "Vad bra för att vara Tyra" sa jag och var nöjd med det, det var en helt okej prestation av tant Tyra.

 

Jag hade även anmält henne till Höjd ej elit, i hopp om att hon skulle ta sista pinnen till elitklassning i höjd. Hon var riktigt taggad och klarade till sist 60 cm. Jag bestämde mig för att låta henne hoppa 65 cm också, jag vet att hon tycker att 70 är alldelses för högt. 65 klarade hon i sista försöket!! Så kan jag skryta med att jag har en elitkanin (åtminstone i en gren), haha.

 

Tyra hoppade också rak medelsvår på söndagen. Och nu ville hon tydligen visa att hon kan och fortfarande går att räkna med. Dock gick hennes gamla koppel av precis innan start, men jag fick tag i henne och Elin fick snabbt fram ett nytt koppel så att vi kunde tävla. Hon rev bara ett hinder, hon klarade t.o.m en nästan maxad box. TYRA REV BARA ETT HINDER!!! Hon hoppade precis lika bra i finalen, 1+1, en 3:e plats och pinne blev det! Tyra som inte har tagit en enda pinne i bana sedan april förra året. Hon kan fortfarande överraska, min fina Tyra ♥

 


Mot Kalmar!

Nu kommer det bli lite tyst här på bloggen i några dagar, ska nämligen åka till Kalmar på läger och tävling med Elin och Gabbi. Lägret börjar idag och håller på till på söndag, både lördag och söndag är det även tävling :) Både Tyra och Ed får följa med!
 

2 - Renras eller blandras?

Ville och Vidar är renrasiga Shetland Sheepdogs. Men jag har verkligen inget emot blandraser, det finns många fina blandrashundar också. Däremot så tror jag inte riktigt på det där med att blandrser skulle bli friskare än renrasiga hundar. Bara för att man blandar två olika raser som kanske har anlag för rasspecifika sjukdomar så betyder väl inte det att deras avkommor inte kan ärva någon sjukdom/defekt? Jag tror att man kan få mer koll på vilka egenskaper, defekter och dylikt som nedärvs om man avlar på renrasiga hundar. Avlar man på blandraser i många led kanske man inte kan ta reda på vad en sjukdom/defekt kommer ifrån om en hund blir sjuk som valp eller i vuxen ålder. Det är nog ganska vanligt att man själv har en hund som man tycker är fin och har bra temperament och hälsa, och så kanske grannen (bara ett exempel) har en hanhund som man tycker är fin och så låter man dessa två få valpar, denna avel känns inte så genomtänkt och kontrollerad. Men visst finns det undantag, jag vet att det finns minst lika seriösa uppfödare av blandraser som det finns inom den renrasiga hundaveln.
 
Alla hundraser är framavlade för ett syfte, de finns i många storlekar, former och färger, allt från Rhodesian Ridgeback som är framavlad för lejonjakt till den lilla Shih tzun som kom till för att sitta och bli klappad i tibetanska tempel. Hur olika de än är så har de detta gemensamt; de har en ursprunglig uppgift. Uppfödare måste följa särskilda riktlinjer från kennelklubben. Alla hundar uppfödda av uppfödare godkända av SKK (Svenska kennelklubben) registerarar också sina valpar inom kennelklubben. Kennelklubben arbetar också för hälsan hos alla olika raser. Men det finns inga riktlinjer eller regler för blandrasuppfödare, blandrashundarna registeras inte och ingen rasdata finns. Jag anser också att man inte borde blanda hundraser hur som helst, vissa är så olika och om korsningen ska vara nödvändig så borde det väl vara raser som kompletterar varandra men ändå inte är för olika. Men det faktum att alla raser har tillkommit genom korsningar av olika slag talar kanske för blandrasavel en aning, egentligen är alla hundar mer eller mindre "blandraser". Men det som gör en ras till en ras tror jag är att människan har valt att kombinera vissa egenskaper för att få en hund som passar till ett visst arbete, t.e.x en polarhund som kanske ska ingå i ett hundspann behöver en tjock tät päls som klarar flera minusgrader, en relativt "rejäl" kroppsbyggnad, och inte minst behöver den vara tuff mentalt. Jag tror faktiskt att det finns en hundras för alla, oavsett om man söker en "arbetsmaskin" eller en ren sällskapshund, idag finns det en sådan mångfald av hundarser så jag har svårt att tänka mig att man behöver korsa fram fler för att hitta en hund som är perfekt till det man önskar att  ägna sig åt.
 
Det finns förstås renrasiga hundar som inte lever upp till sin rasstandard även om de kanske borde göra det, inom en och samma ras så är variationen mellan hundarna ibland väldigt stor även om det kanske inte är önskvärt. Vissa raser används numera sällan till vad de är framavlade för. Te.x Sheltien, den är från början en vallhund, och vad används den till idag? Jo, nästan enbart sällskap, utställning och agility utanför hemlandet Shetlandsöarna. Den absolut vanligaste vallhunden är idag Border Collie, det beror antagligen på att den är känslig, lyhörd, arbetsvillig och väldigt uthållig, helt enkelt perfekt för arbetet. Men många andra vallhundar används idag inte som just vallhundar, men deras signalkänslighet och arbetslust gör att dessa typer av vallhundar blir väldigt lättlärda och passar utmärkt till hundsporter som lydnad och agility. Då menar jag också de lite tuffare vallhundarna som Australian Cattledog, Australian Kelpie, och Australian Shepherd (som förövrigt inte är australisk, utan amerikansk..)
 
Man får inte riktigt samma möjligheter om man ska tävla med sin hund, om man har en blandras. Självklart kan man inte delta på en vanlig hundutställning med sin blandras, den går inte att bedöma på det sättet då det inte finns någon rasstandard att följa. Hundar ställs ut för att upprätthålla rasstandarden, men det går inte att förneka att en uppfödare kan finansiera sin kennel och uppfödarverksamhet med utställningar, att hundar från en viss kennel går bra på en hundutställning innebär att uppfödaren får lite av en skags "reklam" för sitt kennelnamn, vilket innebär att uppfödaren får sälja fler valpar. Som uppfödare har man självklart ett ansvar att få fram friska hundar. Enligt mig är en frisk hund en vacker hund! (Haha, det där lät ju som någon slags slogan)..  Man bör tänka sunt och kanske fundera över vad de hundar som man parar kan tillföra till rasen vad gäller både hälsa, mentalitet och exteriört. Och har de inget att tillföra kanske de inte borde gå i avel. En del avel av renrasiga hundar har helt klart gått över styr, te.x Engelsk Bulldogg som ofta numera har så extremt trubbig nos och så trånga luftvägar att en operation ofta blir obligatorisk för de flesta bulldoggar för att de ska kunna andas utan att spy eller i värsta fall kvävas. Allt detta för utseendets skull. Eller Chihuahuas som ofta inte kan föda sina valpar utan kejsarsnitt. Är det sund hundavel?? Knappast! Att både prioritera hälsa och utseende lika mycket är inte så lätt, men borde man inte försöka sätt hundens hälsa först?
 
Men något som jag tycker är synd inom agilityn är att blandraser fortfarande inte får tävla på riktigt samma villkor. De ändrade visserligen regeln om att blandraser inte kan bli Champions. Nu kan det, ja nästan i alla fall. Deras Certifikat kallas istället agilty- eller hoppdiplom, det kanske inte spelar någon roll, men jag tycker ändå att det är lite fånigt. Men den största orättvisan när det gäller tävlan i agility med en blandrashund är att det krävs en registrering för att få tävla, tror den kostar ca 500 kr (har aldrig haft en blandras så jag är inte så djupt insatt i detta). Men tycker det är lite orättvist, den summan behöver man inte betala för att tävla med en renrashund. Dock är renrasiga hundar dyrare i inköpspris och redan registrerade och stambokförda inom kennelklubben, men jag tycker inte att det borde ha någonting med agilityn som sport att göra. Agility ska vara för alla!
 
Oj! Var det någon som orkade läsa det där!? Kanske tänker någon icke-hundintresserad bloggläsare "fy, vilken tråkig blogg". Men det här finner jag mycket intressant, och det var ingen lätt fråga att svara på, denna text är mycket grundad på mina egna åsikter och de uppfattningar som jag har fått av den hundavel som bedrivs på både blandrashundar och rashundar.
En Cirneco dell'Etna på Gotland Dog Show förra året, en mycket ovanlig ras från Italien som inte ens har fått ett svenskt namn. En ovanlig ras innebär få eller nästan inga rasbundna sjukdomar. Är hunden ovanligt förekommande blir den antagligen lättare att bevara som ras, desto fler olika människor som lägger sig i aveln desto större variation på hundar inom samma ras.
En av BIS-vinnarna på Gotland Dog Show förra året. Men vad skapar en vacker hund, och hur ska t.ex en perfekt stor Pudel se ut? Du kanske kan få lite olika svar beroende på vilken domare du frågar..
 
Jag tog många bilder på olika raser förra året under GDS, se de i detta inlägg → Gotland Dog Show 2012
 
Ett inlägg med några av mina favoritraser finns också i arkivet:
 

Dag 1 – Min första hund

Dag 2 – Renras eller blandras?

Dag 3 – Hundsport

Dag 4 – Viktiga egenskaper när du väljer hund

Dag 5 – Hur valde du kennel?

Dag 6 – En ras jag skulle vilja ha

Dag 7 – En ras jag inte vill ha

Dag 8 – Tik eller hane?

Dag 9 – Varför har du hund?

Dag 10 – Mitt mål för 2013


Agilitytävlingen

Igår hade Klinteortens hundungdom agilitytävling i Mulde. Trots att Ville var duktig så blev det inte en enda pinne den här gången heller :(
 
I första loppet som var ett agilitylopp så gick det bra och felfritt fram till en tunnel som Ville tog fel ingång i, men det var mitt fel då jag gjorde ett onödigt framförbyte och hamnade på fel sida ändå. Men Ville hade bra fokus och var verkligen duktig, så jag är lite sur på mig själv över det.. Men men, det är lätt att vara efterklok.
 
Det kändes inte som att hoppbanan passade mig och Ville lika bra. Vi hann inte särskilt långt innan Ville kom med sån fart in i slalomet att han hoppade över första ingången, jag han inte skicka in honom framför mig som jag brukar göra. Och sedan kom han en liten bit före mig och tog närmsta bästa hopphinder, så det blev disk även i hopploppet..
 
Men nu är det bara att ladda om igen till 7 augusti när Visby Brukshundklubb (våran klubb) har dubbla klass 1! Då ska vi ha de där pinnarna ;)
 
Det är Elin som har fotat.

1 - Min första hund

Lillvedes Joker Of Romance, eller "Ville" är min första hund. Har alltså inte haft hund särskilt länge, men hundintresset har alltid varit stort. Har läst ett antal hundböcker genom åren och jag sitter gärna en hel dag på en hundutställning!
 
Ska jag vara helt ärlig så var väl Ville lite av ett impulsköp (!) Det var iaf inte tänkt att vi skulle ha någon valp när vi åkte och tittade på Ville och hans tre bröder för första gången. Och det trodde jag inte heller efter det besöket. Men några veckor efter detta så fick jag reda på att vi skulle köpa lilla Ville, den sista valpen som fanns kvar. Han var minst, vildast och skällde mest i kullen.
 
Jag kanske inte hade valt honom om jag hade fått välja valp i den kullen.. Men idag är jag glad att vi fick just honom. Han var faktiskt ganska jobbig som valp (visserligen otroligt söt som alla valpar är) men de flesta hundar som han fick leka med under sin valptid tyckte nog detsamma. Han ville aldrig sluta leka när han väl hade börjat.
 
Det är ibland svårt att tänka sig att Ville är samma hund nu som då, han är ganska lugn av sig (med undantag för när han befinner sig brevid eller på en agilitybana). Men han kan fortfarande vara busig och han deltar gärna i två år yngre halvbrorsan Vidars vilda lek.
 
Jag kommer faktiskt inte ihåg hur det var utan Ville, det känns som att vi alltid har haft honom. Ändå känns det inte särskilt länge sedan vi hämtade hem honom den där höstdagen 2008.
 
Från vänster: Lukas, Ville, Cztar och Tusse. Denna bild är tagen av uppfödaren Gunilla.
Kan man tro att den där lilla ulltussen ser ut såhär idag!?

Hundlista

Jag har haft en kaninlista här på bloggen förut, så nu är det dags för en liknande lite kortare lista angående hundarna!
 
Så nu blir det kanske mest hundrelaterade inlägg under en tid framöver. Men jag kommer nog som vanligt skriva en del om kaninerna lite då och då och om annat som har med hundarna att göra, som agilitytävlingen i övermorgon! Hoppas på att ta någon pinne iaf, känns som om Ville har suttit fast i klass 1 allt för länge nu (han är snart 5 år !!!) p.g.a både skador, för lite tävlande, och några diskar i vissa lopp :O Men vi var ju 2 sek ifrån en pinne förra gången..... Kan inte riktigt släppa det ... Men ja ja, på måndag för vi en ny chans!!
 
Så här ser då listan ut:
 

Dag 1 – Min första hund

Dag 2 – Renras eller blandras?

Dag 3 – Hundsport

Dag 4 – Viktiga egenskaper när du väljer hund

Dag 5 – Hur valde du kennel?

Dag 6 – En ras jag skulle vilja ha

Dag 7 – En ras jag inte vill ha

Dag 8 – Tik eller hane?

Dag 9 – Varför har du hund?

Dag 10 – Mitt mål för 2013

 


Tyra... ♥

Tyra tanten.. Numera har hon denna mindre effektiva teknik när hon ska hoppa. Starka bakben har hon i alla fall:
 
Foto: Elin
Foto: Elin

Sommaren

 
 
 
 
Avslutar med en Tax - Bästa Sigge!

Hej igen! :)

Det har hänt en hel del sedan jag skrev här sist (det vore konstigt annars, då det har gått lite över tre hela månader).
 
Har som sig bör tappat en del besökare, men ändå är det några stackare som tittar in här varje dag. Men jag tänker nu sakta men säkert börja starta upp bloggen igen. Det finns egentligen igen särskild anledning till att jag inte har bloggat, förutom att blogglusten såklart inte har varit på topp. Tyckte helt enkelt inte att det var roligt att blogga längre, och det är väl den bästa förutsättningen för aktivt bloggande - Det ska vara just roligt. Jag var nära på att ta bort eller åtminstone lägga ner bloggen helt, men så kom blogglusten smygande tillbaka ;) Men nog om det!..
 
Lite kort om vad som har hänt sedan sist, vad gäller mina två största intressen - Hundar och kaniner:
 
• Vi i f.d Stenkyrka kaninhoppare (numera Gotlands kaninhoppare) anordnade Stämman 2013 med tävling i april.
 
• Ed har fått tävla alldeles för lite, men är numera åtminstone medelsvår-klassad i båda grenarna. Han har tagit minst en pinne på alla de senaste tävlingarna vi varit på:
- Under stämmantävligen 21 april tog han sin sista pinne till msv-klassning i rakbana.
- På tredagars i Gästrike 5-7 juli fick tog han 2 pinnar i rak msv.
- 13 juli hade vi på Gotland en tävling i Klintehamn med krokiga banor och höjd, med våran nyblivna domare Eva. Ed fick då sin sista pinne till msv-klassning i krok. Han lyckades även få en höjdpinne, då han hoppade 60 cm.
• För Tyra har det inte blivit några framgångar på tävlingarna. Har fortfarande inte veteranklassat henne. Det känns lite vemodigt att göra det, tycker inte hon är gammal ännu.. Men det kanske är det eller pensionering som är alternativet. Har inte heller skrivit här att hon fyllde 6 år 6 april!!
• Och Kite....... Ja, han är fortfarande Kite helt enkelt, med allt vad det innebär...
• Klubben har haft sin årliga hajk, som blev lyckad även detta år, trots en del trötthet hos vissa.. :)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
• Jag tävlade med Ville i en kvaltävling till "Doggy Professional Agility Cup" 6 juni, resultatet blev ett diskat lopp och ett nollat, alltså ingen Göteborgsresa denna gång heller. Villes motto måste vara "Allt eller inget".
 
• Traditionen om midsommarfirande på Nabben i När kunde vi inte bryta, även om vi ville vara med i Klinteortens hundungdoms traditionella agilitytävling på midsommarafton. Så det fick bli både och! Vi åkte ut till När en dag tidigare och nästa morgon (Midsommarafton) blev det en tur till Klintehamn där tävlingen var (När→Klinte = tvärs över Gotland, i princip.) Resultaten blev följande: En disk för Ville i agilityloppet (har aldrig varit med om en så enkel bana, ändå blev det en disk p.g.a att Ville inte tyckte om de nya klätterhindrena med hårda och "raspiga" ytor. I hopploppet gick det betydligt bättre , 0 fel. Men glädjen gick över när jag såg på resultatlistan efter loppet, 2 ynka sekunder från sista pinnen till hoppklass 2 (det var få starter, alltså delades en enda pinne ut). Surt!
Men vi får nya chanser (det har nog aldrig varit så många agilitytävlingar på Gotland så länge jag har varit aktiv):
22 juli, Klinteortens HU - Hopp 1, ag 1.
7 augusti, Visby BK - Dubbla hopp 1 och ag 1.
8 september..
 
Vidar ska dessutom ställas ut på Gotland Dog Show 24-25 augusti!
 
Oj! Detta inlägg blev visst lite längre än vad jag tänkt, kanske mitt motto är likgiltigt med Villes :P

RSS 2.0