4 - Viktiga egenskaper när du väljer hund

Jag har inte direkt valt Ville och Vidar. Ville var sist kvar i kullen, och Vidar var den enda hanen, och vi ville inte ha en tik, då vi tyckte det skulle bli lättare med bara hanar. Men Ville och Vidars peronligheter syntes väldigt tydligt på de som små valpar, vilket det ju brukar göra hos de flesta hundvalpar. Ville var den minsta, lite vilda och busiga valpen. Medan Vidar verkade vara den lugna och stabila i sin kull. Lite märkligt, det är nästan tvärtom idag...
 
En valps egenskaper kan såklart påverkas av både arv och miljö. Vissa egenskaper kan t.o.m vara en kombination av både och. Jag tror att valpar ofta blir fina vuxna hundar om de har det bra hos uppfödaren när de växer upp.
 
Men det visktigaste att kolla efter när man köper valp är att den är frisk och pigg. Verkar uppfödaren seriös och mån om att valparna får bästa möjliga uppväxt? Har valparna växt upp i en ren och trygg miljö? Det är tiken, valparnas mamma som uppfostrar valparna, så det kan vara bra att titta efter tikens egenskaper och beteende med både valparna och människor. Är hon lugn, stressad, reserverad, social, undergiven, eller dominant..? I vissa fall kan valparna ärva vissa av föräldrarnas egenskaper, eller så uppfostras de eller påverkas på annat sätt till ett beteende som präglar de som vuxna.
 
Eftersom att personligheterna ofta "lyser igenom" tidigt i en kull med valpar så kan det vara bra att fundera på vilken sorts hund man vill ha, väljer man den lugnaste valpen eller den som är mest framåt? Valet kan man göra beroende på hur man är som person, vad man vill göra med sin hund och vad man förväntar sig av den. Men alla hundar är såklart inte likadana som de var när de var valpar. Det går dessutom att "forma" en valp ganska mycket, hur man tar hand om en valp och uppfostrar den kan ha stor betydelse för vilken slags hund den blir som vuxen. Ta vara på den underbara valptiden, för den är alldeles för kort!
 
Ville som liten, ser ur som ett litet marsvin :P
 

Dag 1 – Min första hund

Dag 2 – Renras eller blandras?

Dag 3 – Hundsport

Dag 4 – Viktiga egenskaper när du väljer hund

Dag 5 – Hur valde du kennel?

Dag 6 – En ras jag skulle vilja ha

Dag 7 – En ras jag inte vill ha

Dag 8 – Tik eller hane?

Dag 9 – Varför har du hund?

Dag 10 – Mitt mål för 2013


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0